Resepi Kuih Muih

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni kan tak sabar nak kongsikan resepi kuih lapis yg sangat sedap. Kali ni buat 2 warna je merah dan putih, teringat mcm kuih dulu2. Masa tu dah sedap sangat dpt mkn kuih mcm ni. Lebih sedap dan teruja lagi bila nak makan tu kita selak selapis demi selapis...mmng best. Sebenarnya banyak resepi kuih lapis, ada antaranya yg banyak guna tepung gandun dan ada pula yg banyak guna tepung beras. Terpulang pd selera kwn2 semua ya. Pada saya, mana yg saya telah cuba dan kongsikan kat blog ni adalah yg terbaik dan kena dngn selera. Pada yg berkenan tu, bolehlah cuba mana2 resepi yg ada kat blog ni. Sebelum buat tu, baca betul2 danCARA membuatnya. In Shaa Allah pasti menjadi, yg penting kita cuba dulu...kalau tak cuba, tentulah tak tau hasilnya...kannnn..

Kuih Lapis
Ok resepi kuih lapis tradisi ni saya kopipes dari blog Mohamad Azmi Terima kasih kak berkongsi resepi mudah dan sedap ni. Izinkan saya kongsikan resepinya kat sini pula ya. Pada kwn2 yg masih tercari2 lagi resepi kuih lapis yg sedap tu, boleh cuba resepi ni..
Bahan-Bahan
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan  tepung jagung
1 cawan gula pasir
4 cawan santan (1 cwn santan pekat campurkan bersama 3 cwn air)
1/4 sudu teh garam
sedikit pewarna merah dan perisa ros
CARAmembuatnya:
Panaskan pengukus dan sediakan loyang berukuran 8 inci. Masukkan santan ke dalam periuk. Panaskan sebentar biar jadi suam-suam kuku. Tutup api.
Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Masukkan santan. Gaul rata hingga tidak berbintil.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. (adunan ini menghasilkan lebih kurang 1200ml bater) bahagi kepada 600 ml +/- setiap satu. Warnakan satu bahagian dengan warna merah dan letakkan perisa ros.
Masukkan loyang yg telah di sapu sedikit minyak ke dalam kukusan. Tuang 200 ml adunan tanpa warna ke dalam loyang. Kukus selama 5 minit dengan api kuat. setelah lapisan pertama masak, tuang 200ml adunan merah. Kukus lagi. Ulang proses hingga habis 6 lapisan dengan diakhiri dengan lapisan merah. K.An tambah sedikit lagi pewarna merah untuk lapisan akhir agar warnanya lebih menyerlah.
 Setelah siap, sejukkan kuih lapis sebelum dipotong. Kuih lapis yang elok, boleh dimakan selapis demi selapis


.

Tiada ulasan: